4. 12. 2023

Guru Váčaka Kovai, verše 438 - 440, Hledání pravého poznání (VII)


438. Vězte, že poznání představuje nepřipoutanost, průzračnost, spojení s Bohem. Poznání, jež nelze nikdy ztratit, je nebojácností (abhájam). Poznání je elixírem nesmrtelnosti – je zkrátka vším.

438. Vědomí je prosté připoutanosti, je neposkvrněné, je to intimita s Bohem. Vědomí, postrádající zapomětlivost, představuje nebojácnost. Vědomí je nesmrtelným nektarem. Vězte, že vědomí je vším.

Michael James: V tomto a následujících dvou verších se používá slova „poznání“ ve smyslu „čirého vědomí.“

Abhájam může také znamenat „útočiště či bezpečný úkryt“.

 

439. Nic než blažené ztišení mysli nedokáže změřit šířku, délku, dno, vršek, hloubku a výšku poznání. Ani bohové nemají jiný způsob, jak ovládnout a poznat stav poznání.

439. Poznat nesmírnou délku a šířku vědomí, poznat hloubku jeho základu a výši jeho vrcholku je možné jen dosažením ticha. Mimo ticho nedokáží poznat stav vědomí v celém jeho rozsahu ani bohové.

(SO) Muruganar: Poznání (vědomí) překračuje všechny hranice a limity. Je mimo chápání. Vnoření mentálního (objektového) poznávání v nedvojné poznání (kévala arivu) a přebývání zde v samotné blaženosti představuje poznání poznání (vědomí).

(DG) Muruganar: Jsoucí vědomí se vymyká ohraničenému významu slov – délka, šířka, hloubka a výška. Vědomí nelze obsáhnout. Poznání vědomí tak představuje jen zničení mysli v čirém vědomí.

 

440. Svět bez poznání (bez Já) neexistuje. Bez poznání není jedinec. Bez poznání neexistuje Bůh. Proto je konečným cílem poznání poznání (viz předcházející verš)

440. Svět neexistuje odděleně od vědomí. Ani milovaný jedinec neexistuje mimo vědomí. Ani nejvyšší Milost není mimo vědomí. Poznání vědomí představuje svrchovanou pravdu.

 

Další přeložené části